keskiviikko 29. joulukuuta 2010

"Pikajuna numero 522 Moskovasta Kuopioon saapuu raiteelle yksi"

Jälleen kerran tuo kuulutus kaikui Kuopion rautatieaseman laiturilla ja jälleen kerran se sykähdytti ja pisti pienen jännityksen perhosia vatsaan. Ja sieltähän se mutkan takaa ilmestyi sinivihreä, 15-vaunuinen, pakkashuurteinen juna, joka oli lähtenyt edellisenä päivänä yli 10 miljoonan asukkaan Moskovasta kohti pientä Kuopiotamme. Vaikka junamatka oli kestänyt parikymmentä tuntia, junasta purkautui asemalaiturille iloisia ja kirkassilmäisiä lapsia vanhempineen ja isovanhempineen. Junaa vastassa ollut joulupukki oli lapsille iloinen yllätys. Monella junassa saapuneella nuorella oli mukanaan laskettelusukset tai lumilauta ja he tuntuivat suuresti iloitsevan lumisesta luonnostamme. Huolimatta asemamme ahtaudesta ja luvalla sanoen vähän vaarallisistakin rappusista, joiden kautta tämä suuri ihmismäärä joutui kulkemaan, kaikki löysivät Kuopion Matkailupalvelun väen ja matkanjärjestäjien kohdeoppaiden avustuksella ihmeen nopeasti omaan hotelliinsa menevään bussiin ja asemanseutu tyhjeni jääden odottelemaan seuraavia junia. 

Ensimmäinen tällä joulukaudella venäläismatkailijoita Kuopion alueelle tuovista tilausjunista saapui siis eilen tiistaina 28.12. ja seuraavat kaksi junaa tulevat Kuopioon 3.1. Lisäksi Moskovasta saapuu kaksi tilauslentoa 29.12. ja 4.1. Myös muissa pohjoiseen menevissä junissa sekä busseilla ja omilla autoillaan saapuvia matkailijoita on tuhatmäärin. Yhdessä alueemme matkailuyritysten kanssa toteutamme jälleen retkien ja ohjelmapalveluiden myynnin venäläismatkailijoille neljän hotelleissa päivystävän venäjänkielisen retkimyyjän ja Kuopio-Infossa työskentelevien Olga Kärpän ja Svetlana Hyvärisen avulla. Retkikohteita ja –ohjelmia ovat  Joulupukin Koti Rauhalahden Jätkänkämpällä ja SeikkailuKuopion safarit ja retket, Konttilan tila ja Puijon torni sekä Kuopion museo, Pakkasukon valtakunta Vesileppiksessä Leppävirralla, Alahovin viinitila Vaajasalon saaressa,  Lohimaa Tervossa, Virkistysuimala Fontanella Siilinjärvellä, JP-Kalamatkat Vehmersalmella ja Valamon ortodoksinen luostari Heinävedellä.

Jo kahdentoista vuoden ajan olemme olleet asemalla vastaanottamassa Moskovasta  Kuopioon tilausjunissa saapuvia venäläismatkailijoita.  Kun aloitimme markkinoinnin Venäjällä viisitoista vuotta sitten, Kuopion alueella kirjattiin vuosittain noin 7000 venäläismatkailijoiden yöpymisvuorokautta, nyt tuo määrä on yli 55 000. Ja tuosta luvusta puuttuu toinen mokoma yksittäisissä lomamökeissä tapahtuvia yöpymisiä, joita ei virallisesti tilastoida. Näihin vuosiin on mahtunut huikeita kasvun aikoja, mutta myös tiukkoja lamakausia ja muita kriisejä Venäjän maalla. Kuopion alueen matkailuväki on kuitenkin sitkeästi jatkanut markkinointia ja yhteistyötä venäläisten matkanjärjestäjien kanssa ja se työ on todella kannattanut.

Kuopion alueella on hyvä maine turvallisena ja monipuolisena lomakohteena ja pärjäämme hyvin kilpailussa muiden Suomen alueiden kanssa, mutta emme voi niin sanotusti jäädä tuleen makaamaan. Vaikka emme voi emmekä halua unohtaa matkanjärjestäjäyhteistyön tärkeyttä, meidän on jatkossa käytettävä hyväksemme myös internetin ja sosiaalisen median antamat mahdollisuudet matkailumarkkinoinnissa. Omien palveluidemme ja ohjelmatarjontamme kehittäminen on jatkuva prosessi ja uskon että mekin hyödymme koko maassa tapahtuvasta kehityksestä, kuten esim. Helsingin ja Pietarin välillä alkaneista uusista Allegro-junayhteyksistä.

Toivottavasti saamme tulevina vuosina monen monta kertaa ja muulloinkin kuin joulukaudella olla vastaanottamassa Venäjältä saapuvia tilausjunia ja -lentoja ja kuulla tuon kuulutuksen , joka mielestäni aina tuo tuulahduksen suuresta maailmasta.

Näin vierailevana kirjoittajana toivotan kaikille Kaija Kiitäjän blogia lukeville oikein onnellista vuotta 2011.
Merja Syrjänen

1 kommentti:

  1. Kuopion museossa pyörähti tänään käyntiin Savutuvan jouluiset tarinat -draamaopastukset venäjänkielisille.

    Kuopion museossa saakin nyt venäläismatkailija sesonkina asiakaspalvelua ja opastuksia venäjänkielellä.

    Draamaopastukset:
    ke 29.12. klo 11 ja 15
    to 30.12. klo 11 ja 15
    pe 31.12. klo 11
    su 2.1. klo 11 ja 15
    ti 4.1. klo 11 ja 15
    ke 5.1. klo 11 ja 15
    pe 7.1. klo 11 ja 15
    la 8.1. klo 11 ja 15
    su 9.1. klo 11 ja 15

    Draamaopastuksessa Pohjois-Savon joulutarinat ja perinteet heräävät henkiin savutuvan pojan kertomana Kuopion museon savutuvan tunnelmassa.


    Liput alle 7-v. 7 € ja yli 7-v. 13 € draamaopastuksiin. Lippu sisältää myös pääsylipun koko museoon. Lisätietoja: 017 182 603, Kauppakatu 23.

    Draamaopastuksia voi tilata myös ryhmille.

    VastaaPoista