maanantai 16. tammikuuta 2012

Terve teille talven ilot ja riemut!

http://www.latuinfo.fi/kuopio/

Terve myös teille blogini lukijat ja anteeksi pitkä tuotantotauko. Yllätyksekseni, ja kieltämättä myös mielihyväkseni, jotkut teistä jo ehtivät kysellä Kaija Kiitäjän perään. Työskentelyni Kuopion Matkailupalvelussa päättyessä noin puoli vuotta sitten alkoikin varsinainen kiitäminen ja päiväni  täyttyivät kaikenlaisesta mielenkiintoisesta , mihin ei työssä ollessa ollut osannut järjestää aikaa. Enkä puhu nyt pelkästään sienten keruusta Puijolla, marjojen säilömisestä ja iki-ihanaan jouluun valmistautumisesta. Upeita kursseja ja koulutuksia on Kuopiossa tarjolla uskomattoman paljon ja olen nyt sitten nauttinut niiden kehittävästä annista aika tavalla kokopäiväisesti.  Nyt kun talven selkä on jo taittunut,niin mieleni halaji ylistämään kevättalven huikeutta. Siispä läppäri auki ja kirjoittamaan.

Puhdas lumi on yksi luonnon kauneimpia tuotoksia.  Miten mielenkiintoiseksi  vuodenaikojen vaihtelu kymmenien asteiden lämpötilaeroineen tekeekään ihmisten elämän. En puutu tässä nyt uutisten tämän talven kestoaiheeseen lumimyrskyistä sähkökatkoksineen. Kolikolla on aina se toinen puoli. Lumi olisi toki saanut tulla joitakin viikkoja aikaisemmin ja pakkanen jo sitä ennen. Uskomatonta miten näinä maailman aikoina peräkkäisetkin talvet voivat olla niin erilaisia. Jälleen tässä vuodenvaihteessa kasvanut venäläisten matkailijoiden määrä tuo erityisiä paineita ”oikeaan” aikaan saapuvan talven osalta. Onneksi nämä naapurit osaavat nauttia Suomesta hyvin monipuolisesti , kiitos heidän aktiivisuutensa kulttuurin, kylpyläpalvelujen ja ostosten suhteen.  Kiitos myös Suomen kuuluisan joulupukin , jonka tapaaminen on aina yksi  venäläisten perheiden matkan kohokohdista.  IKEAn ja Kauppakeskus Ikanon valmistuminen tänä vuonna nostavat oivallisella tavalla Kuopion ja koko Pohjois-Savon kansainvälistä vetovoimaa erityisesti venäläisten keskuudessa.
Kuopio pitää kiinni hiihtokaupunkimaineestaan. Puijon hiihtostadionille säilötään keväisin tykkilunta sahanpurujen peittoon pikkuvuoren verran.  Niinpä Puijolla pääsi tänäkin talvena hiihtämään jo marraskuun lopulla vaikka lumesta saati laduista ei muualla kaupungissa ollut tietoakaan. Kuopion kaupungin latutiedote 13.1. kertoi, että kaikki valaistut kuntohiihtolenkit , yhteensä  50 km, ovat hiihtokunnossa ainakin vapaalla hiihtotyylillä. Lisäksi Puijon laduilla pääsee jo hiihtämään myös perinteisellä hiihtotavalla. Kuopion kaupungin alueella on kaikkiaan 550 km virallisia hiihtolatureittejä. Kunnioitettava määrä totta tosiaan. Niiden kunnossapito on Kuopion kaupungilta iso satsaus kaupunkilaisten hyvinvointiin. Satsaus myös vahvistaa talvimatkailukaupunkimme vetovoimaa parhaalla mahdollisella tavalla. Ei lupausten vaan  tekemisen kautta. Loistava palvelumuoto on netissä oleva hiihtolatujen reaaliaikainen kunnossapitotilanne. Tsemppiä hiihtokauden urakkaanne liikuntapaikkavalvojat Mika Venäläinen ja Erkki Määttä apujoukkoinenne!
Näkivätköhän silmäni oikein muutama päivä sitten: Kallaveden jäälle Matkustajasataman edustalle oli jo moottorikelkalla ajettu tulevan 2 km:n luisteluradan ura? Siitä se sitten alkaa iso ja hyvin seurattu urakka luisteluradan tekemiseksi. Pakkasta saisi kyllä nyt tulla ja olla jonkun aikaa. Meitä on iso joukko täällä keskellä Lakeland’ia, jotka toivovat vain pakkaskelejä, jotta niin luisteluradat kuin hiihtoladutkin saadaan tehtyä järvenjäälle. Savon Sanomien artikkelin mukaan retkiluistinkauppa käy jo eli matkaluisteluun hurahtaneita kuopiolaisia riittää. Enkä ihmettele yhtään, sillä kyllä se mokoma on niin suunnattoman mukava talviliikuntamuoto, joka sopii kaikille ikään ja osaamistasoon katsomatta. Matkaluistelu järvenjäällä on yksi Suomen järvialueen eksoottisimmista elämyksistä, jolla voimme merkittävästi vaikuttaa talvimatkailumme vetovoimaisuuteen kansainvälisesti. Joskus aurinkoisena kevättalven viikonloppuna pitää oikein nipistää itseään Kallaveden jäällä katsellessa sitä iloista ja moninaista menoa.  On luistelijoita, on hiihtäjiä, on kävelijöitä, on potkukelkkailijoita, on moottorikelkkailijoita ja joskus jopa riippuliitäjiä taivaalla. On nuoria, on senioreita, on perheitä ja aina myös ulkomaalaisia. Kaikki halukkaat pääsevät myös tositoimiin, siitä huolehtii SeikkailuKuopio, joka vuokraa luistimia turvavarusteineen sekä moottorikelkkoja. Luisteluopetustakin on saatavilla. Luistelukahvila m/s Queen R:llä on loistava kohtauspaikka kaikille liikkujille. Kuuma keitto ja munkit tekevät kauppansa. Lisäksi Vasikkasaaren laavu satama-alueella on oivallinen levähdys- ja makkaranpaistopaikka. Kaupungin metsätoimiston paljon kiitosta saanut ratkaisu rakentaa yksi monista Kallaveden saarissa olevista laavuista niin lähelle kaupungin keskustaa, että sen saavuttaa helposti jalkaisinkin.
Finland Ice Marathon on luistelukauden kohokohta, jolla riittää vetovoimaa houkutella vuosittain osallistujia hyvinkin kaukaa maailmalta. Tapahtumalla on vankka kannattajajoukkonsa niin Suomessa kuin ulkomaillakin, joka saapuu joka vuosi nauttimaan tapahtuman ainutlaatuisesta tunnelmasta, luistelusta ja tuttujen tapaamisesta. Finland Ice Marathon järjestetään 22.-25.2. varsinaisen kisapäivän ollessa lauantai 25.2. ja perinteikäs Puijon Laturetki heti sen perään sunnuntaina 26.2. Huikea kombinaatio! Sanoisin, että tätä on odotettu ja nyt se tuli mahdolliseksi, sillä molempien tapahtumien järjestäjä on Pohjois-Savon liikunta. Erittäin kokeneena tapahtumajärjestäjänä he näkevät selkeästi samana viikonloppuna järjestettävien tapahtumien hyödyt toisilleen, eivätkä toisaalta kokeneina organisaattoreina pelkää isoakaan samanaikaisten tapahtumien aiheuttamaa järjestelytyötä.
Mitä olisikaan Kuopio enää ilman KalPaa? Vai pitääkö sanoa: niin loistavasti pelaavaa KalPaa? Onhan tämä kausi ollut kertakaikkisen hieno kuopiolaiselle ja pohjoissavolaiselle jääkiekkokansalle. Niiralan montussa on tunnelma ollut enimmäkseen katossa. Menestyksen jano on faneilla tunnetusti kyltymätön ja urhelijoiden kohtelu siltä osin joskus kohtuutonta.  Toivomme siis voitokkaita pelejä KalPalle mentäessä kohti play-off-otteluita!
Uljaana seisovat Puijon hyppyrimäet. Varsinkin iltavalaistuksessaan ne ovat tosi kiehtova näky. Paljon niitä matkailijat käyvätkin katsomassa niin talvella kuin kesälläkin. Mäkihypyn maailman cup’in kisat televisiointeineen ovat tehneet Puijon ja Kuopion tunnetuksi ainakin kaikissa niissä maissa, joissa lajia harrastetaan. Vaikka meillä kuopiolaisilla nyt on enempi tai vähempi suru puserossa  kun ei hyppy kulje maajoukkuemiehillämme Hautamäen Matilla ja Happosen Jannella, niin kyllä me olisimme maailman cupin osakilpailuisännyyden hyvin mieluusti pitäneet. Olemme kuitenkin luottavaisia sen suhteen, että kisat Kuopioon vielä palaavat. Sen eteen kuopiolaiset tekevät tosissaan töitä.
Erityisesti Nilsiän Tahkon ja Siilinjärven Kasurilan rinteet, mutta myös vaatimattomammat Puijon rinteet, ovat se talvimatkailun kiistattoman merkityksellinen kivijalka, jota ilman ei voisi kunnolla puhuakaan Pohjois-Savon talvimatkailukaudesta. Niiden olemassaolo ja menestyminen takaavat myös muiden matkailupalvelujen tarjoajien menestymisen talvisessa Pohjois-Savossa sekä vaikuttavat ratkaisevalla tavalla positiivisen imagon olemassaoloon ja sen pysymiseen sellaisena. Siihen kun sitten vetäistään vielä valttikorttina runsas ja monipuolinen kylpylöiden määrä - uskomattomat seitsemän kylpylää yhdessä maakunnassa! – niin mikäs on turistin ollessa    
Olisihan tätä kaikkea ollut mojovaa esitellä venäläisiä uuden vuoden turisteja laajemmallekin kansainväliselle yleisölle Nuorten talviolympialaisten merkeissä. Ne kisat alkoivat 13.1. Innsbruck’issa, jolle Kuopio kisat hävisi. Eikä tietysti huonolle hävinnytkään, maailmankuulu kaksien talviolympialaisten isäntäkaupunki. Välttyä ei voi kuitenkaan ajatukselta mitä kaikkea talviurheilun ja –liikunnan olosuhteita täällä olisi entisestään parannettu puhumattakaan joistakin merkittävistä uudishankkeista kuten kauan kaivatun tekojääradan rakentamisesta tähän luistelustaan tunnettuun kaupunkiin. Miten huikea talvimatkailun mainoskampanja kisat Kuopiolle, Tahkolle ja koko Pohjois-Savolle olisivatkaan olleet.  Hoppee ei ole häppee ja aina tulee uusia kisoja haettavaksi . Matkailuluotsimme, Kuopion Matkailupalvelun toimitusjohtaja Jari Piirainen on tehokas ja energinen voimavara niin urheilukilpailujen kuin muidenkin isojen tapahtumien metsästykseen ja lobbaamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti