torstai 13. tammikuuta 2011

Здравствуйте! (Terve!) - Счастливого Нового Года! (Hyvää Uutta Vuotta!)

Uuden vuoden matkailukausi venäläisine turisteineen on takana. Charter-junat Moskovaan veivät ison osan turisteista kotimatkalleen sunnuntaina 9.1. Tilastot yöpymisten määrästä selviävät aikanaan. Paljon venäläisiä joka tapauksessa oli Suomessa ja paljon myös Kuopion alueella, erityisesti Tahkolla ja alueen monissa kylpylähotelleissa. Ja ajanjaksona, jolloin Suomessa ei ole paljon muita ulkomaalaisia turisteja ja suomalaisetkin pitäytyvät paljolti kotioloissaan.

Vierailin Joulupukin Kodilla Rauhalahdessa lauantaina ja haastatin viittä venäläistä perhettä siitä miten tyytyväisiä he ovat lomaansa olleet. Pyysin heitä erityisesti ilmaisemaan kritiikkiä asioista, jotka eivät heitä ole tyydyttäneet ja unohtamaan liiallisen kohteliaisuuden tällä kertaa.  Kaikki viisi perhettä olivat lomaansa tyytyväisiä - jopa ylen tyytyväisiä. Tätä he kertoivat: hotellit hyviä, kylpylät hyviä, suomalainen ruoka hyvää,  talviaktiviteetteja ja retkiä on tarjolla kiitettävän runsaasit, puhdas luonto ja ystävälliset ihmiset. Ainoa asia mistä etenkin jo usemman kerran Suomessa ja Kuopion alueella vierailleet matkailijat valittivat, oli hankaluus saada suoraan varattua majoitusta, sillä melkein koko kapasiteetti on annettu matkanjärjestäjille edelleen välitettäväksi. Tässä on tulevaisuudessa miettimisen paikka, erityisesti hotellien kohdalla, sillä mökkejä kyllä saa myös suoraan varaamalla.  Tämä on yksi niistä monista asioista, joita joudumme miettimään kun teemme strategiaa ja suunnitelmia miten Kuopion alue pärjää kovenevassa kilpailussa venäläisistä asiakkaista. Avaamallako nettiin erityisen uuden vuoden ”huonepörssin”, jossa olisi myös kysynnän myötä jopa päivittäin vaihtuvia tarjouksia ja lomapaketteja.

Kuopion joulupukkia kiiteltiin myös vuolaasti. Hyvä pukki meillä onkin! Puhelias, ulospäin suuntautunut ja lapsiin hyvällä tavalla ottautuva joulupukki, joka on myös oikean suomalaisen joulupukin näköinen. Ja se vilinä ja vilske, mikä Joulupukin Kodilla vallitsi: askartelua, piparien leipomista, leikkiä, laulua ja toki otatettiin myös perhepotretit joulupukin kanssa. Ulkona roihusi laavu ja siellä luolamiehen näköinen porontaljoihin kietoutunut Pietu-Ukko loimotti lohta ja paistoi avotulella herkullista poroa. Mitkä tuoksut!

Silmäni kirkastui viimeistään silloin kun näin luisteluradan Rauhalahden jäällä. Eihän se mahdottoman pitkä ollut, mitä nyt parisataa metriä, mutta hyvin siinä näyttivät vauhtiin pääsevän niin luistelijat retkiluistimillaan kuin potkukelkkailijat ja jopa pienet polkuautoilijatkin. Isien mieleen oli varmasti avanto-onginta, joka takasi normaali-pilkkimistä paremman saaliin, sillä jään alla oli parinkymmenen neliön ”kalakassiksi” kutsuttu apaja. Erityisen suosittuja ohjelmia näyttivät olevan moottorikelkka- ja husky-safarit. Kaikkein suosituin kuitenkin lienee ollut Santa Claus Trip, jossa koko perheen voimin etsittiin joulupukin lahja-arkun avaimia. Pitkän linjan matkailuihmiselle oli melkein tippa tulla silmään katsellessa sitä ohjelmapalvelujen tuottajaverkoston yhteisen toiminnan tulosta. Onneksi olkoon teille SeikkailuKuopio, Kuopion Seikkailukeskus, LM Tours, Tassu Taival, Loimutar, Askartelukulma ja Rauhalahden Jätkänkämppä. Teillä on oikea asenne ja tekemisen meininki! Harmitti vaan kun jäi omat rakkaat luistimet kotiin, mutta niistä enempi seuraavassa kirjoituksessani…


Päivän kruunasi huristelu moottorikelkalla Kallaveden jäällä, joskin turvallisesti SeikkailuKuopion toimitusjohtaja Arto Jauhiaisen selän takana ”tarakalla”. Arto onkin nyt paljon enemmän vartijana kuin huolehtimassa satunnaisen seikkailijan kelkkakyydityksestä: SeikkailuKuopio on solminut yhteistyösopimuksen Tahko Safarit Oy:n kanssa ja kaikki Tahko Safarit Oy:n toiminnot, kalusto ja myös safaritalo Adventure House Tahkon Nipasentiellä tulevat osaksi SeikkailuKuopion toimintaa. SeikkailuKuopiosta tulee ainakin kalustolla mitattuna kenties Lapin ulkopuolella toimivista ohjelmapalveluyrityksistä suurin! Kiistäköön kuka paremmin tietää. Joka tapauksessa olemme ylpeitä siitä rohkeudesta, jota SeikkailuKuopion omistajat ovat osoittaneet ottaessaan tämän ison askeleen ja toivotamme Artolle joukkoineen parasta mahdollista menestystä ja vain loivia ylämäkiä, jos niitä on osuva matkan varrelle!

Muutamia kuvia Joulupukin kodilta.
Amatöörivideo joulupukin kodilta.

tiistai 11. tammikuuta 2011

Ein Glückliches Neues Jahr 2011!

Tämän uuden vuoden toivotuksen, mutta suomeksi, lausuivat Kuopion kaupunginorkesterin jäsenet Wieniläiseleganssia-konsertissaan perjantaina 7.1. Kuopion Musiikkikeskuksessa. Toivotus taisi tulla juuri samassa kohtaa konserttia kuin sen lausuvat Wienin Filharmonikot uuden vuoden konsertissaan Musikverein’in Kultaisessa salissa: ennen kolmatta encorea, Tonava kaunoista. Kuten Wienissä, niin myös Kuopiossa sen jälkeen orkesteri esitti vielä Radetzky-marssin.

Kuopion kaupunginorkesterin pääkapellimestarin, itävaltalaisen – tai pitänee sanoa: wieniläisen Sascha Goetzelin johtama konsertti oli niin upea elämys, että tuhannen hengen yleisössä tuskin oli yhtäkään, joka ei toivo konsertille jatkoa vuoden kuluttua. Kapellimestari Goetzel on soittanut viulua 15 vuoden ajan Wienin Filharmonikoissa, joten elävä ja kiinteä yhteys Wienin uuden vuoden konserttiin on selviö. Se myös näkyy kapellimestarista. Jo pelkästään hänen työskentelynsä seuraaminen on elämys. Hän on ketterä, eloisa ja paljon liikkuva tahtipuikon heiluttaja. Tukka vain liehuu kun hän eläytyy tehtäväänsä ja on hyvin vahvasti läsnä.  Radetzky-marssin taputuskohtausten alkuun hän antoi yleisölle ohjeita hellyttävällä tavalla vain etusormiaan yhteen taputtaen merkkinä hiljaisesta taputuksesta, joka sitten sai myöhemmin luvan voimistua jopa räjähtävään läiskytykseen.
Ja minkä voiman kapellimestari Goetzel saikaan irti loistavasta Kuopion kaupunginorkesterista.
Konsertin upeana solistina oli sopraano Andrea Bogner, Wienistä hänkin. Hänen laulunsa Kevään ääniä –kappaleessa soi korvissani erityisen kauniina vieläkin. Ja kuten Wienissäkin, saimme katsella myös kaunista valssia Tanssiseura J&V:n kilpatanssiparien esittämänä.

Kerrassaan süss, niin maestro kuin konserttikin. Varmaan myös konserttia edeltänyt buffet.
Sascha Goetzel haluaa tuoda uuden vuoden konserttiperinteen myös Kuopioon. Ennustan, että ensi vuoden konserttiliput myydään loppuun hyvin nopeasti. Sana kiertää. Voiskohan buffet-ruokailun sijoittaa kuitenkin sille luontaisempaan ajankohtaan eli konsertin jälkeen?  Seuraavaa uuden vuoden konserttia odotellessa kehoitan perehtymään Kuopion kaupunginorkesterin kevätkauden tarjontaan, jossa sinfoniasarjan konserttien lisäksi on mm. Soile Isokosken konsertti, KalPa Hockey –yhteistyönä Kilpisydän soi –konsertti, päivämatineat, Vappukonsertti ja Suvisoittokin kesän alussa.