keskiviikko 22. helmikuuta 2012

JA MEILLÄ KAIKILLA OLI NIIN MUKAVA…

Finland Ice Marathon 2012 on saatettu käyntiin tuhansien koululaisten kirmatessa luistimineen Kallaveden jääradalle. Tulin juuri fiilistelemästä sieltä ja istuin heti alas kirjoittamaan. Minulle tulee väkisinkin tippa linssiin kahdessa kohtaa FIMin perinteikästä ohjelmaa: koululaisluistelun eka päivänä ja lauantain kisapäivän aamuna klo 07 kun 200 km:n startti tapahtuu. Sydämessä sykähti taas kerran kun näin sen suunnattoman touhukkaan ja iloisen koululaisten mahtijoukon luistelemassa radalla, pelaamassa jääkiekkoa ja muita jääpelejä, hörppimässä kuumaa mehua ratakierrosten välillä, mutustamassa grillimakkaraa ja pitäessä keskenään hauskaa. Kuten vastasin eilen Hollannin Luisteluliiton maratonluistelupomo Teun Breedijkille hänen kysellessään mitkä ovat tunnelmat luistelukaupunki Kuopiossa: koululaisluistelu on eräs Finland Ice Marathonin parhaimpia aikaansaannoksia, joka antaa merkityksen sille isolle työlle, jota eri tahot ja niissä työskentelevät ihmiset, joko palkalliset tai vapaaehtoiset, tekevät vuosi vuoden jälkeen. Kiitos on näiden tuhansien koululaisten iloisilla kasvoilla. He tulevat muistamaan koko ikänsä tämän tapahtuman. Teun oli kanssani samaa mieltä ja kertoi hollantilaisten aina arvostaneen sitä, että Finland Ice Marathonia ei ole koskaan järjestetty vain kilpaluistelijoita varten, vaan kuntoluistelulla on siinä vankka asemansa, mikä kuulemma tekee Kuopion luistelusta tunnelmaltaan aivan erityisen myös hollantilaisille.

Sää oli tänään aivan loistava. Pari astetta pakkasta ja auringonpaiste. Niin ne tilanteet vaihtelevat: vuosi sitten monet koulut peruivat tulonsa, sillä pakkasta oli aamulla yli 20 astetta. Ketään ei näyttänyt palelevan, enempikin näytti kuuma olevan poskien punoituksesta päätellen. Haastatin kolmea Pirtin koulun 3 C –luokan oppilasta, 9-vuotiaita Nooraa, Veeraa ja Saraa. Tytöt tulivat juuri radalta pois ”tankkaamaan” mehua ja makkara luisteltuaan jo kaksi 2,2 km ratakierrosta. Hymy oli tytöillä herkässä kertoessaan, että kiva oli taas lähteä luistelupäivään. Tämä oli tyttöjen toinen kerta koululaisluistelussa. Nooran, Veeran ja Saran mielestä parasta on ollut luistelu ja mukava tunnelma jäällä. Todennäköisesti tytöt nauttivat myös keskinäisen vankan ystävyyden voimasta päätellen siitä, että heillä oli samanlaiset ystävänpäivän anilliininpunaiset toppatakit.

Liekö tytöille maistunut kuuma mehu yhtä hyvin kuin muutama vuosi sitten eräälle pikkukoululaiselle, joka haki silloin mehunjaossa olleelta FIMin kilpailunjohtaja Timo Oinoselta ainakin kymmenen kertaa mehua. Timon ihmettellyyn oli vain vastannut, että mehu on oikein hyvää. Timo totesi, että ihmekös tuo, kun tarjolla on kuopiolaisen VIP Juicemaker’in erinomaisen hyvältä maistuvaa sekamehua. Selvisi siinä lopulta, että hän kantaa mehua kavereilleen pukeutumistelttaan, sillä kaverit on luistelleet itsensä niin puhki etteivät jaksa itse tulla sitä hakemaan. Mehunkeitossa ja –jakelussa oli tänään myös Kotijärven Antero Kuopion Luisteluseurasta. Antero voitti vuosi sitten Suomen mestaruuden Finland Ice Marathonin 140 km:n luistelussa. 200 km jouduttiin silloin pakkasen takia lyhentämään 140 km:iin. Niinpä vain mestarikin oli ottanut vapaapäivän ollakseen jakamassa mehua lapsille. Armeijan kenttäkeitinten äärellä touhusi myös KuLS:n Ari Toivanen, jolla on jo kymmenien vuosien kokemus FIMin huoltopalvelujen organisoimisesta luisteluradan varteen. Ari vastaa ammattitaidolla myös lauantain ruoka- ja juomahuollosta jäällä. Tuntumaa hakemassa oli myös Riekkisen Eero, lauantain kisarokan osaava ja hyväntuulinen keittäjä. Rokka keitetään armeijan ”soppatykillä” jäällä ja Eerolla on myös jo kymmenien vuosien kokemus sekä siitä että muistakin organisoinneista tässä tapahtumassa. Niin siinä on meille monille täällä Kuopiossa käynyt. Tapahtuma vie sydämen. SE ON NIIN COOL!

Enää siis 3 yötä kisapäivään! Ja jo sitä ennen on perjantai-iltana Kuutamoluistelu, Lakeland-eksotiikkaa parhaimmillaan. Soihtujen valaisema luistelurata, KuLS:n taitoluisteluesitys, mille nostan pipoani todella korkealle: taitoluistimilla luonnonjäällä halkeamineen (!!!), sekä musiikkiesityksiä. Tapasin tänään m/s Queen R:llä sijaitsevassa Luistelukahvilassa myös ainaisaktiivin Noora Kiven, Lakeland Lines Oy:n toimitusjohtajan, joka oli pitämässä kahvilaa ja pyöräytti minulle herkullisen hot dogin – superherkulliset, napsahtavat ja ISOT nakit. Tulee ehkä syötyä muutama tällä viikolla. Noora kehitteli siinä innoissaan perjantai-illan jäädiscon äänentoistoa yhdessä DJ:n kanssa. Kuulemma ei häiritsevän kovaa, vaan sellaista letkeää hyvän yhdessäolon kruunaavaa musaa. JES, siitä me tykätään! Tiedoksi teille, jotka ette vielä tunne Kuopion luistelupalveluita: Luistelukahvilassa toimii myös retkiluistinten ja muiden välineiden (kypärä on must, sano Kaija) vuokraus ja näyttipä olevan kaunis rivi punaisia moottorikelkkojakin jo tarjolla fiilistelyyn Kallaveden jäälakeuksilla.

Finland Ice Marathoniin saapuu, osa jo saapunutkin, osallistujia läheltä ja kaukaa. Kauimpaa tuleva osallistuja tämän hetken ilmoittautumistilanteessa on Johannesburgista Etelä-Afrikasta. Ei paha, sanoisin. Tulevien päivien aikana on jälleen lukematon määrä iloisia jälleennäkemisiä vuosi vuoden jälkeen eri maista saapuvien luistelijoiden ja heidän huoltajiensa ja perheenjäsentensä kesken. Tervetuloa McCarthyt Irlannista, Bohlerit Saksasta, Ljudmila ja äitinsä Tatjana Pietarista, opettaja David Riches ja oppilaat Westminster School’ista Lontoosta, 200 km:n moninkertainen voittaja Hotze Zandstra, haastajansa Youri Takken ja monet muut Hollannista, tervetuloa kaikki te upeat suomalaiset kilpamaratonluistelijat ja kilpapotkelkkailijat ja erityisesti TERVETULOA TE KAIKKI KUNTOLUISTELIJAT KAIKKIALTA SUOMESTA! On ihanaa nähdä teidät kaikki taas täällä. Johan me olemme taas vuoden odottaneetkin.